De gevolgen van ontslag kunnen grote invloed hebben. Opeens mist u inkomsten, collega’s en dagelijkse routine.
Het ontslagrecht bepaalt aan welke regels werkgevers en werknemers zijn gebonden en wat de gevolgen zijn als deze regels niet goed toegepast worden.
Ik ben ontslagen of word misschien ontslagen. Wat moet ik nu doen?
Ontslag op staande voet
Ontslag is de meest vergaande maatregel in het arbeidsrecht.
Uw privéleven verandert en u gaat een onzekere periode in.
Ontslag op staande voet kan zelfs tot verwijtbare werkloosheid leiden, waardoor ook uw recht op een WW-uitkering gevaar kan lopen, met alle financiële gevolgen van dien.
Heeft u te maken met een (dreigend) ontslag? Dan is het belangrijk om te weten dat uw werkgever u niet zomaar kan ontslaan. Uw werkgever zal ten eerste een goede ontslagreden moeten hebben. Zeker voor ontslag op staande voet.
Heeft, of denkt uw werkgever een ontslagreden te hebben dan zal hij een ontslagprocedure moeten starten om u daadwerkelijk te kunnen ontslaan.
Belangrijk is dan ook dat u bij ontslag of dreigend ontslag precies weet wat uw rechten en plichten zijn zodat u een sterke rechtspositie hebt.
Immers als uw werkgever zich niet aan de regels heeft gehouden, zal hij u doorgaans een vergoeding moeten betalen of zelfs een ontslag (op staande voet) moeten intrekken.
Amsterdamse Meesters kunnen u helpen om de schade te beperken bij ontslag of dreigend ontslag.
Wij onderhandelen over een hogere vergoeding dan de transitievergoeding.
Ook helpen wij u trouwens graag bij problemen met uitkeringen
Wederzijds goedvinden
Als u met uw werkgever overeenstemming bereikt over het ontslag en de hoogte van de ontslagvergoeding, noemen we dat ontslag met wederzijds goedvinden. Uw werkgever zal u vaak onder druk zetten om akkoord te gaan met uw ontslag. Ga daarom nooit direct akkoord en teken niets!
De werkgever moet u namelijk de tijd gunnen om juridisch advies in te winnen. Maak van deze tijd goed gebruik en laat u vrijblijvend door ons adviseren.
Vaak kan Amsterdamse Meesters overigens de vergoeding aanzienlijk hoger uitonderhandelen.
Teken dus nooit zo maar een vaststellingsovereenkomst of beëindigings-overeenkomst!